
متعه، بر خلاف رأى امامان اهل سنت، حلال است
جمعه 87/5/11 11:22 صبح| صیغه یا عقد موقت | دیدگاه
متعه، بر خلاف رأى امامان اهل سنت، حلال است. «4» آنان با قرآن، اجماع و سنت پیامبر مخالفت کردهاند.
قرآن مىفرماید: «و زنانى را که از ایشان تمتع مىگیرید واجب است که مهرشان را بدهید.» «5» این آیه در حقیقت از ازدواج موقت سخن مىگوید. همچنین ابن عباس
آیه را به صورت اجل مسمى (زمان معین) قرائت کرده است. «1» (1) اجماع بر حلال بودن متعه وجود دارد و این امر در زمان نبوت و زندگى پیامبر ادامه داشت، همچنین در زمان خلافت ابو بکر نیز استمرار یافت، حتى عمر نیز تا مدت زیادى از خلافت خود آن را ممنوع نساخته بود تا روزى بر منبر رفت و گفت:
دو متعه در زمان پیامبر جایز بود ولى من از آنها نهى مىکنم و عملکننده را به مجازات مىرسانم. «2»
سنت پیامبر نیز بر جواز متعه گواهى مىدهد (1) زیرا به تواتر از رسول خدا روایت شده که به اصحاب خود رخصت متعه مىداد و آنها عمل مىکردند. «1» همچنین امیر المؤمنین علیه السّلام، (2) ابن مسعود، جابر بن عبد اللَّه، سلمه الاکوع، ابن عباس، مغیره بن شعبه، معاویه بن ابو سفیان، ابن جریح، سعید بن جبیر، مجاهد، عطاء ابن عمر و دیگران نیز به حلال بودن آن فتوى دادهاند. «2»
نهج الحق و کشف الصدق-ترجمه کهنسال، ص: 546
متعه در روایات
جمعه 87/5/11 11:20 صبح| صیغه یا عقد موقت | دیدگاه
و هم صدوق در «من لا یحضره الفقیه» از حضرت صادق علیه السّلام روایت مىکند که فرمود: کسى که ایمان برجعت ما ندارد و متعه (عقد موقت) را حلال نداند از ما نیست
مهدى موعود-ترجمه جلد سیزدهم بحار متن 1211 دولت آل محمد در زمان رجعت ..... ص : 1210
و عن أبی جعفر علیه السلام: إنّ النبیّ صلى اللَّه علیه و آله قال: لمّا سری بی إلى السماء لحقنی جبرئیل فقال: یا محمّد، إنّ اللَّه تعالى یقول: إنّی قد غفرت للمتمتّعین من امّتک من النساء.
(1) و از ابو جعفر علیه السلام روایت شده که حضرت رسول صلى اللَّه علیه و آله فرمود: در شب معراج وقتى به آسمانها حرکت مىکردم، جبرئیل بر من نازل شد و گفت: اى محمد، خداوند بر تو سلام مىگوید و مىفرماید: من زنانى را که متعه مىشوند و از امت تو هستند، بخشیدهام.
الجواهر السنیة-کلیات حدیث قدسى 291 الباب الحادی عشر فیما ورد بشأن سیدنا و نبینا محمد بن عبد الله صلى الله علیه و آله
به حضرت عرض شد: چرا در زنا چهار شاهد لازم بوده ولى در قتل دو شاهد کافى است؟
حضرت فرمودند: خداوند تبارک و تعالى متعه و ازدواج موقّت را براى شما حلال نموده و چون مىدانست این ازدواج مورد انکار قرار مىگیرد لا جرم به منظور احتیاط و مصلحت شما چهار شاهد را براى ثبوت زنا اعتبار فرمود و اگر چنین حکمى نمىنمود بسا در موردى که شما نکاح موقّت نمودهاید مورد نسبت سوء واقع مىشدید و زانى تلقّى مىگردیدید و حکم آن بر شما اجراء مىشد ولى بعد از اعتبار قیام چهار شاهد چون کمتر اتّفاق مىافتد که چهار شاهد عادل بر وقوع امرى (زنا) متّفقا به توانند شهادت دهند لا جرم از پیامدهاى سوء آن بدین ترتیب محفوظ گردیدهاید. حدیث
علل الشرائع-ترجمه ذهنى تهرانى ج2 629 باب دویست و هشتاد و دوم سر این که در ثبوت زنا چهار شاهد لازم است ولى در ثبوت قتل دو شاهد کافى است ..... ص : 629
متعه در لغت
جمعه 87/5/11 11:17 صبح| صیغه یا عقد موقت | دیدگاه
( 1) متعه- در لغت بمعنى تمتع بردن است؛ و در اصطلاح فقها ازدواج موقت است، که بآن« صیغه» هم میگویند. شیعه و سنى روایت کردهاند که عمر بن الخطاب گفت: متعتان محلّلتان کانتا على عهد رسول اللَّه، انا احرّمهما و اعاقب من یفعلهما: متعة الحجّ و متعة النّساء. یعنى: دو متعه در زمان پیغمبر حلال بود، ولى من آنها را حرام میکنم! و مرتکب آن را مجازات مینمایم: و آن دو، حج تمتّع، و متعه زنان است! بخارى و مسلم دو تن از بزرگترین محدثین اهل سنت در« صحیح» و احمد حنبل در« مسند» خود نقل کردهاند که عمر« متعه» را حرام کرد. احمد حنبل از ابن عباس روایت میکند که گفت: متعه ترحمى از جانب خدا بر امت محمد( ص) بود، اگر عمر آن را منع نمیکرد، جز افراد شقى، کسى محتاج به زنا نمیشد».
ترمذى از بزرگان علماى سنى در« صحیح» نقل میکند که: یکنفر شامى از عبد اللَّه بن عمر راجع به« متعه» سؤال کرد عبد اللَّه گفت: حلال است. شامى پرسید: مگر پدرت آن را منع نکرده؟ گفت: مگر نمیدانى پیغمبر( ص) آن را حلال؛ و پدرم حرام کرد؟ آیا سنت پیغمبر را ترک میکنى و از پدرم پیروى مینمائى»؟!!.
با این وصف جاى بسى تعجب است که اهل تسنن و بسیارى از نادانان شیعه، بر خلاف دستور خدا و پیغمبر و فقط به تقلید از عمر؛ یک حکم مسلم الهى را، زیر پا نهاده؛ و فکر نمیکنند که اگر در مواقع ضرورت و ناچارى از« متعه» و نکاح موقت استفاده میشد، جامعه اسلامى دچار این همه فحشا و منکر نمیگردید.
براى اطلاع بیشتر خوانندگان شرح مختصر و جامع زیر را از کتاب« الزواج و الطلاق» تألیف شیخ محمد جواد مغنیه دانشمند شیعى لبنانى، که مورد استفاده علماى سنى و شیعه است، و خلاصه نظریات شیعه در باب« متعه» است ترجمه میکنیم:
« شیعه و سنى متفق هستند که نکاح متعه( ازدواج موقت) بحکم پیغمبر اکرم( ص) حلال بوده، و صحابه در زمان آن حضرت از« متعه» استفاده میکردند. ولى در اینکه آیا بعد از پیغمبر( ص) این حکم نسخ شده یا نه اختلاف نظر دارند.
دانشمندان اهل تسنن میگویند: این حکم بعد از پیغمبر نسخ شد و حرام گردید! ولى علماى شیعه میگویند: نسخ حکم ثابت نشده، متعه در زمان پیغمبر( ص) حلال بوده، و تا روز قیامت هم مانند سایر محللات اسلامى، حلال خواهد بود.
از جمله ادلهاى که شیعه براى مشروع بودن، متعه ذکر میکنند، آیه 33 سوره نساء است که میفرماید: فَمَا اسْتَمْتَعْتُمْ بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ یعنى: هر قدر که از زنان؛ تمتع بردید، واجب است که مهر آنها را بآنان بدهید.
و از جمله اینکه مسلم( دانشمند بزرگ سنى) در« صحیح» خود روایت کرده که اصحاب، در زمان پیغمبر و ابو بکر و عمر، از« متعه» استفاده میکردند؛ ولى بعدا عمر آن را حرام کرد.
نکاح متعه مدت معین دارد؛ و مثل ازدواج دائم است که جز با عقد صحیح متحقق نمیشود، و رضایت طرفین کافى نیست.
مانند ازدواج دائم، مهر دارد و اولاد او؛ ارث میبرد، و زن باید عده نگاه دارد، با این فرق که عده آن دو طهر یعنى 45 روز است.
زنى که« متعه» شده از شوهر خود ارث نمیبرد، و واجب النفقه نیست و بدون اجازه او میتواند، از خانه خارج شود؛ ولى اگر اینها را نیز در ضمن عقد شرط کنند؛ مانند ازدواج دائمى است، و فقط مدت آن محدود است
صیغه(ازدواج موقت،متعه)سؤال:
جمعه 87/5/11 11:12 صبح| صیغه یا عقد موقت | دیدگاه
سؤال: از حال مردى که قایل بحقّ باشد و متعه را در شرع أقدس حضرت نبىّ المقدّس جایز و حلال داند و قایل برجعت در این ملّت بود لیکن بواسطه أهل نیکو که موافق در جمیع امور اوست باو عهد نمود که جاى
احتجاج-ترجمه غفارى مازندرانى، ج4، ص: 321
دیگر متزوّج نگردد (1) و متعه نکند و کنیز نیز نگاه ندارد.
خلاصه آنکه بر سر زوجهاش زن دیگر نیارد و نوزده سال بر همین قول و شرط باقى ماند و بعد از آن از أهل خود غایب گردد و چند ماه در غیبت بر او گذرد و در آنجا نیز متمتّع نگردد و نفس او حرکت نکند و میل تزویج ننماید یا آنکه بواسطه رفاقت جمعى با او در آن سفر از فرزند و غلام و وکیل و برادر ما بواسطه حضور جمع دیگر که عزّت و اعتبار او در نظر آن جماعت کم گردد و واجب باشد بر او بواسطه نذر یا عهد و محبّت بر أهل خود و میل بسوى او و صیانت از براى زن و از براى نفس خود نه از براى تحریم متعه بل بدین خداى عزّ و جلّ ترک آن عمل نماید آیا در ترک متعه او را وزر و اثم هست یا نه؟
جواب: مستحبّ است بر آن مرد که اطاعت حضرت ربّ العزّت در أمر متعه نماید تا زایل شود از او خلاف که آن در معصیت است و مرتکب متعه شود اگر در مدّت عمر یک مرتبه باشد.
احتجاج-ترجمه غفارى مازندرانى، ج4، ص: 321
آرشیوها
-
قرآن
اخلاق
تاریخ
اطلاعات عمومی
سیاست
اقتصاد
دنیا و ...
ائمه
اینترنت
پزشکی
ورزش
دانلود نرم افزار
سینما
اخبار
روانشناسی
ایرانشناسی
آموزش
نقد دین های نوظهور
حکمت ها و لطیفه ها
نقد ادبی ،فرهنگی
مصاحبه
نقد ورزشی
نقد علمی
داستان پامبران
تاریخ و تمدن ایران
همسر داری و ازدواج
فرهنگ و لغت فارسی
حوادث
آلبوم عکس
طب گیاهی
تازه ها
جامعه
فروردین 1387
خرداد 1387
آذر 1387
دی 1387
اسفند 1387
فروردین 1388
اردیبهشت 1388
خرداد 1388
غیرآرشیویها
پیوندها
-
خورشید پنهان
شب و تنهایی عشق
پیمان دانلود
عشق سرخ
امیدزهرا
شب مهتابی
حـــکــمـــت آ بــــاد
آبدارچی پارسی بلاگ
کبوترانه
حریم یاس
حدیث نفس
تا ریشه هست، جوانه باید زد...
انتظار
جاده خدا
خنده بازار
دانلود و آموزش ایرانیان
رادکام
نیازمندهایی رایگان
مثقال
ایران سهراب
هفته نامه نصیر
بانک صوت و فیلم مذهبی
دانلود فیلم
پاتوق جوانان
کلمات قصار
حق را نمی توان انکار کرد